Informatii caini Cabinete veterinare Album foto Contact
Dresaj educatie Pensiuni canine si feline Servicii Kris Canisa Kris
Romana English 
 
Scoala de Dresaj
Canin Kris
Testari - evaluari gratuite pentru pui si adulti, indiferent de rasa

Disciplina de companie

Pregatirea cainelui pentru paza si protectie

Dresaj pentru concursuri de
frumusete


Dresaj pentru vanatoare

Dresaj pentru examene de
lucru: BH, Schutz 1, 2, 3


Recuperarea cainilor cu
probleme de comportament


Pensiuni de lux pentru caini si pisici

Servicii de Dog-sitter (plimbare/supraveghere)

Servicii de Taxi-dog (transport caini)

Servicii de consiliere in vederea achizitionarea unui animal de companie

Educatie canina

Psihologie canina

Raporturile cainelui
cu pisica


Personalitate canina

Comunicarea canina

Agresivitatea canina

Despre caini

Copii si cainii

Cabinete veterinare
   Educatie canina  
   Psihologie canina  
   Raporturile cainelui
  cu pisica
 
   Personalitate canina  
   Comunicarea canina  
   Ierarhia cainilor  
   Agresivitatea canina  
   Despre caini  
   Copii si cainii  
   Ziare - Reviste  
   Ordonanta de urgenta  

Ordonanta de urgenta nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cinilor periculosi sau agresivi.
In temeiul prevederilor art., 114 alin. (4) din Constitutia Romniei, Guvernul Romniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAPITOLUL l
Dispozitii generale
Art. 1. - n sensul prezentei ordonante de urgenta, prin cini periculosi se ntelege cinii apartinnd urmatoarelor rase, grupate n doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) categoria l: cinii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu cini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) categoria a ll-a: cinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Art. 2. - (1) Prin cini agresivi se ntelege:
a) orice cine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice n locuri publice sau private;
b) orice cine care participa la lupte ntre cini sau care a fost antrenat n acest scop.
(2) Nu intra n categoria cinilor agresivi definiti la alin. (1):
a) orice cine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, n orice mod, ntr-o proprietate privata sau publica protejata de acel cine;
b) orice cine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflndu-se n misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

CAPITOLUL II
Obligatiile detinatorilor de cini si conditiile detinerii acestora
Art. 3. - (1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cinilor prevazuti la art. 1 au urmatoarele obligatii:
a) sa aiba vrsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
c) sa nu fi fost condamnati pentru savrsirea unei infractiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cinilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligatia sa nregistreze cinii la Asociatia Chinologica Romna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze n mod vizibil, la intrarea n apartament sau n imobil ori pe mprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Cine periculos" sau, dupa caz, "Cine agresiv", printr-o placuta avnd dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.
Art. 4. - (1) Proprietarii de cini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei n a carei raza este situat imobilul n care este detinut cinele o adeverinta n fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte ncadrarea cinelui n categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinznd urmatoarele date:
a) numarul de identificare al cinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, n conformitate cu prevederile legale n vigoare;
c) efectuarea sterilizarii cinilor prevazuti la art. 1 lit. a);
d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cinii prevazuti la art. 1
lit. a).
2) n cazul schimbarii adresei imobilului mentionat la alin. (1) proprietarii de cini ncadrati la art. 1 au obligatia sa depuna n termen de 48 de ore, la sediul politiei n a carei raza se afla noua adresa, documentele prevazute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui cine ncadrat la art. 1, precum si nstrainarea cinilor ncadrati la art. 1 lit. b) vor fi declarate n termen de 48 de ore la sediul politiei n a carei raza se afla imobilul de detinere al cinelui.
Art. 5. - Prevederile art. 3 si 4 nu se aplica unitatilor de politie, jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza.
Art. 6. - (1) Accesul cinilor prevazuti la art. 1 lit. a) n localurile publice, n mijloacele de transport n comun, precum si n alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.
(2) Accesul cinilor prevazuti la art. 1 lit. a) n partile comune ale imobilelor n care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti n zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.
(3) Stationarea cinilor prevazuti la art. 1 lit. a) n partile comune ale imobilelor prevazute la alin. (2) este interzisa,
(4) Accesul cinilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al cinilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor n localurile publice, n mijloacele de transport n comun, n locurile publice, precum si n partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti n lesa de catre o persoana care ndeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). n locurile special amenajate pentru cini accesul cinilor prevazuti n prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.
Art. 7. - Dresajul si antrenamentul cinilor prevazuti la art. 1 sunt permise numai n centre speciale, stabilite prin hotarre de catre consiliile comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Art. 8. - Se interzice:
a) organizarea luptelor ntre cini, antrenarea cinilor n acest scop si participarea cu cini la astfel de lupte, indiferent carei rase i apartin cinii;
b) importul sau comercializarea cinilor prevazuti la art. 1 lit. a);
c) reproductia cinilor prevazuti la art. 1 si la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociatia Chinologica Romna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala;
d) abandonarea cinilor prevazuti la art. 1, art. 2 alin. (1) si la art. 6 alin. (4).
Art. 9. - (1) Cinii prevazuti la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.
(2) Sterilizarea cinilor va fi confirmata n carnetul de sanatate de catre medicul veterinar care a efectuat interventia.
(3) n termen de 60 de zile de la data intrarii n vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai cinilor prevazuti la art. 1 lit. a) sunt obligati sa i sterilizeze, pe cheltuiala proprie.
Art. 10. - (1) n cazul cinilor prevazuti la art. 2 alin. (1), organele de politie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizeaza proprietarul sau detinatorul temporar al cinelui sa ia toate masurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.
(2) Daca proprietarii sau detinatorii temporari ai cinilor prevazuti la art. 2 alin. (1) nu iau masurile prevazute la alin. (1), politia poate dispune plasarea cinelui ntr-un adapost, potrivit dispozitiilor art. 15 alin. (2), n cazul n care pericolul avut n vedere se mentine.
(3) Cheltuielile generate de ntretinerea cinelui aflat sub supraveghere se suporta de catre proprietar sau de detinatorul temporar al cinelui.

CAPITOLUL III
Infractiuni si contraventii
Art. 11. - (1) Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cinelui sau de detinatorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu nchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Actiunea penala se pune n miscare la plngerea prealabila a persoanei vatamate.
Art. 12. - (1) Fapta persoanei de a determina n orice mod atacul cinelui, apartinnd oricarei rase, asupra unei persoane, daca a avut ca urmare o vatamare, constituie infractiune si se pedepseste conform art. 181-183 din Codul penal.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este nchisoarea de la 10 la 20 de ani.
Art. 13. - Importul sau comercializarea cinilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu nchisoare de la 2 ani la 7 ani si confiscarea acestora.
Art. 14. - Fapta persoanei de a organiza lupte ntre cini, de a-i pregati n acest scop, precum si de a participa cu cini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art. 15. - (1) n cazul infractiunilor prevazute la art. 11 si 12 cinii se confisca de catre politie, cu sprijinul personalului instruit n acest sens, angajat al consiliilor locale, n termen de cel mult doua zile de la ramnerea definitiva a hotarrii de condamnare.
(2) Cinii prevazuti la alin. (1) vor fi cazati n adaposturile Serviciului pentru gestionarea cinilor fara stapn, n vederea plasarii lor n grija organizatiilor pentru protectia animalelor, care vor proceda conform reglementarilor proprii.
Art. 16. - Masura confiscarii prevazuta la art. 13 consta n capturarea, transportarea si pastrarea cinelui n adaposturile serviciilor pentru gestionarea cinilor fara stapn. Masura se dispune n conditiile legii de catre agentul constatator si se executa de catre personalul angajat al consiliilor locale, instruit n acest sens. Pastrarea si adoptia cinilor se fac n conditiile reglementarilor legale.
Art. 17. - Nu se pedepsesc infractiunile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, n orice mod, ntr-o proprietate privata sau publica protejata de cine ori daca interventia cinelui a fost determinata de apararea proprietarului sau a detinatorului temporar, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savrsite mpotriva sa.
Art. 18. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul sau detinatorul temporar al cinelui daca fapta s-a soldat cu ranirea sau cu uciderea unui animal domestic;
b) neanuntarea la politie a pierderii sau a decesului cinilor prevazuti la art. 1, de catre proprietar sau de catre persoana care i are n paza, n termen de 48 de ore de la constatare;
c) nerespectarea prevederilor art. 3 si ale art. 4 alin. (1) si (2);
d) nerespectarea prevederilor art. 7, art. 8 lit. c) si ale art. 9;
e) nerespectarea prevederilor art. 6;
f) nerespectarea art. 8 lit. d).
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:
a) cele de la lit. a) si b), cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;
b) cele de la lit. c) si d), cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei;
c) cele de la lit. e) si f), cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei.
Art. 19. - (1) Fapta persoanei care produce cinelui, n orice mod, o suferinta nejustificata ori l provoaca la reactii agresive constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) n cazul prevazut la alin. (1) proprietarul sau detinatorul temporar al cinelui provocat este absolvit de orice raspundere.
Art. 20. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii politiei sanitare veterinare si de catre personalul anume desemnat din cadrul Ministerului de Interne.
(2) Contraventiilor prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului DL.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 150/2002, inclusiv ale art. 28 alin. (1).

CAPITOLUL IV
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 21. - (1) n termen de cel mult 18 luni de la data intrarii n vigoare a prezentei ordonante de urgenta cinii vor fi n mod obligatoriu identificati si nregistrati potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, emis n termen de 30 de zile de la data intrarii n vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari de cini care pot fi ncadrati la art. 1 au obligatia de a prezenta cinii la Asociatia Chinologica Romna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, n termen de 30 de zile de la data intrarii n vigoare a prezentei ordonante de urgenta, n vederea evaluarii si ncadrarii lor n una dintre categoriile prevazute la art. 1.
(3) Pna la nfiintarea Autoritatii de Supraveghere Chinologica cinii mentionati la art. 1 vor fi nregistrati si identificati prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a detinatorului temporar, de catre asociatia prevazuta la alin. (2), mentionndu-se codul n carnetul de sanatate si n adeverinta eliberata.
(4) Cinii ncadrati la art. 1, lasati n libertate si care nu pot fi identificati, vor fi capturati de catre serviciile pentru gestionarea cinilor fara stapn si vor fi eutanasiati conform dispozitiilor legale.
Art 22. - n termen de 60 de zile de la data intrarii n vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai cinilor prevazuti la art. 1 sunt obligati sa depuna la sediul politiei declaratia prevazuta la art! 4.
Art. 23. - (1) n termen de 30 de zile de la data intrarii n vigoare a prezentei ordonante de urgenta se nfiinteaza Autoritatea de Supraveghere Chinologica n subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
(2) Regulamentul de organizare si functionare al Autoritatii de Supraveghere Chinologica va fi aprobat n termen de 30 de zile de la nfiintarea acesteia, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 24. - Prezenta ordonanta de urgenta intra n vigoare la 15 zile de la data publicarii ei n Monitorul Oficial al Romniei, Partea l.


Copyright Scoala de Dresaj Canin Kris 1998

caini de vanatoare

Pensiune in Delta Dunarii

Pensiune animale