Informatii caini Cabinete veterinare Album foto Contact
Dresaj educatie Pensiuni canine si feline Servicii Kris Canisa Kris
Romana English 
 
Scoala de Dresaj
Canin Kris
Testari - evaluari gratuite pentru pui si adulti, indiferent de rasa

Disciplina de companie

Pregatirea cainelui pentru paza si protectie

Dresaj pentru concursuri de
frumusete


Dresaj pentru vanatoare

Dresaj pentru examene de
lucru: BH, Schutz 1, 2, 3


Recuperarea cainilor cu
probleme de comportament


Pensiuni de lux pentru caini si pisici

Servicii de Dog-sitter (plimbare/supraveghere)

Servicii de Taxi-dog (transport caini)

Servicii de consiliere in vederea achizitionarea unui animal de companie

Educatie canina

Psihologie canina

Raporturile cainelui
cu pisica


Personalitate canina

Comunicarea canina

Agresivitatea canina

Despre caini

Copii si cainii

Cabinete veterinare
   Educatie canina  
   Psihologie canina  
   Raporturile cainelui
  cu pisica
 
   Personalitate canina  
   Comunicarea canina  
   Ierarhia cainilor  
   Agresivitatea canina  
   Despre caini  
   Copii si cainii  
   Ziare - Reviste  
   Ordonanta de urgenta  

Refuzul de hrana - gasita pe jos sau oferita de oameni straini

Dintre toate exercitiile de impunere si mentinere a disciplinei, refuzul de hrana este de o importanta majora. Pentru a putea începe pregatirea acestuia, cainele trebuie sa cunoasca si sa raspunda bine la comenzile de disciplina (PAS, SEZI, CULCAT, ASTEAPTA, LIBER, VINO AICI) si la chemarea la stapan.

Asteptarea pe o perioada mai lunga

Premergator începerii exercitiului de refuz de hrana, cainele trebuie sa aiba fixata asteptarea pe o perioada mai lunga în comanda CULCAT, asteptare care trebuie respectata chiar si în absenta stapanului. De asemenea, cainele trebuie sa accepte prezenta stapanului, asezat chiar langa el, si mangaierea pe cap, fara sa se ridice. Persoana care va juca rolul necunoscutului, ii va arunca hrana (carne, mezeluri, paine, fructe, ciocolata) pe jos. In momentul cand cainele se va duce sa manance de pe jos, acesta va fi corectat printr-o comanda ferma de interdictie (FUI, NU-I VOIE).

Repetarea exercitiului

Dati cainelui comanda CULCAT-ASTEAPTA. Asezati-va langa el si repetati-i acestuia comanda de ASTEAPTA. Un necunoscut aflat la 2-3 metri în fata cainelui, va arunca, la indicatiile dumneavoastra, hrana (carne, mezeluri, paine, fructe, ciocolata), la aproximativ un metru, suficient de aproape ca sa-l tenteze, dar destul de departe încat cainele sa nu poata ajunge la mancare decat daca se ridica. În momentul în care cainele întoarce capul catre mancare, dati-i comanda de interdictie FUI, pana ce cainele întoarce capul catre dumneavoastra.

De îndata ce face asta, laudati-l cu BRAVO, avand însa grija sa ramana în CULCAT-ASTEAPTA, iar dupa 2-3 secunde dati-i LIBER, pasind înapoi si îndepartandu-va de mancare. Laudati entuziast cainele si jucati-va cu el. Pe masura ce cainele arata dezinteres fata de mancarea aruncata în stanga sa, ori are nevoie de corectie din ce în ce mai putin pentru a-si întoarce capul catre dumneavoastra, cereti necunoscutului sa arunce hrana mai aproape de caine, tot în stanga acestuia. De îndata ce cainele întoarce capul catre dumneavoastra, laudati-l cu BRAVO si apoi dati-i LIBER.

Repetati exercitiul de 2-3 ori pe zi, cu 2-4 aruncari cu mancare la fiecare repetare, folosind serviciile aceluiasi necunoscut pentru primele 2-3 zile. În continuare, este neaparat necesar sa solicitati ajutorul altcuiva, astfel încat cainele sa nu asocieze exercitiul cu o anumita persoana, ci numai cu refuzul de hrana. Aceasta prima etapa va dura aproximativ 10-12 zile.

Marirea gradului de dificultate

Daca ati efectuat bine corectiile în prima faza, însasi aruncarea mancarii catre caine îl va face pe acesta sa-si întoarca privirea de la mancare. În cazul în care aveti de-a face cu un caine mai încapatanat, întariti exercitiul folosind comanda FUI. În cazul în care cainele se întoarce cu capul catre mancare, chiar si dupa ce a primit interdictia FUI, reluati exercitiul de la început, asa cum a fost descris anterior, întrucat reflexul nu a fost format.

Presupunand ca exercitiul se deruleaza bine, întariti încrederea cainelui, dandu-i LIBER de fiecare data cand raspunde cu indiferenta, pastrand capul întors de la mancarea aruncata. Vor fi caini care, datorita corectiilor aplicate în momentul în care s-au uitat la mancarea aruncata catre ei, se vor ridica din CULCAT, încercand sa evite hrana si, implicit, corectia. Acest lucru nu este o greseala, atata timp cat cainele se culca la loc. Încurajati cainele sa revina în CULCAT, întarind comanda, dandu-i din nou CULCAT-ASTEAPTA, fara însa a-l repune în locul de unde s-a ridicat. Va dura 10-12 zile, pana la întarirea reflexului si obtinerea încrederii cainelui.

Exercitiul de refuz de hrana poate fi parcurs numai de catre caini care au împlinit varsta de 6-7 luni, deoarece pana la aceasta varsta functiile memoriei puilor nu sunt ajunse la maturitate. Nu este permis alt gen de corectie, decat corectia din zgarda si lesa, pentru parasirea pozitiei culcat, si corectia cu palma ce-i acopera ochii pentru tendinta de a mirosi sau manca hrana aruncata langa el. În situatia în care corectia este prea puternica, cainele va asocia nu doar un disconfort, ci o teama reala de aparitia cremvurstilor. Ramane, asadar, ca dumneavoastra, stapanii, sa decideti ce constituie o corectie puternica pentru cainele dumneavoastra.

CRISTIAN O. - instructor international de dresaj canin,
specialist in recuperarea cainilor cu
probleme de comportament

« inapoi


Copyright Scoala de Dresaj Canin Kris 1998

caini de vanatoare

Pensiune in Delta Dunarii

Pensiune animale