Informatii caini Cabinete veterinare Album foto Contact
Dresaj educatie Pensiuni canine si feline Servicii Kris Canisa Kris
Romana English 
 
Scoala de Dresaj
Canin Kris
Testari - evaluari gratuite pentru pui si adulti, indiferent de rasa

Disciplina de companie

Pregatirea cainelui pentru paza si protectie

Dresaj pentru concursuri de
frumusete


Dresaj pentru vanatoare

Dresaj pentru examene de
lucru: BH, Schutz 1, 2, 3


Recuperarea cainilor cu
probleme de comportament


Pensiuni de lux pentru caini si pisici

Servicii de Dog-sitter (plimbare/supraveghere)

Servicii de Taxi-dog (transport caini)

Servicii de consiliere in vederea achizitionarea unui animal de companie

Educatie canina

Psihologie canina

Raporturile cainelui
cu pisica


Personalitate canina

Comunicarea canina

Agresivitatea canina

Despre caini

Copii si cainii

Cabinete veterinare
   Despre noi  
   Dresaj in Bucuresti-Baze  
   Dresaj in tara - Craiova  
   Ce inseamna dresaj?  
   Testarea - evaluarea   cainilor (pui si adulti)  
   Socializarea cainelui  
   Disciplina de companie  
   Pregatirea cainelui pentru
  paza si protectie
 
   Dresaj pentru concursuri de
  frumusete
 
   Dresaj pentru vanatoare  
   Dresaj pentru examene de
  lucru: BH, Schutz 1,2,3
 
   Dresaj caini pentru
  nevazatori
 
   Recuperarea cainilor cu
  probleme de comportament
 

Socializarea cainelui

Socializarea reprezinta un factor important in dresaj. Pentru a se ajunge la un dresaj corect cainii trebui socializati in toate mediile. Indiferent de varsta sau rasa cainii:
- nu au voie sa se repeada la nici un alt caine indiferent de situatie;
- sa fie sociabili cu oamenii, cu copiii;
- sa nu roada in casa, sa nu distruga;
- sa fie buni companioni indiferent de mediul in care se afla (in parc, pe strada, grupuri de oameni, grupuri de caini);
- sa fie cuminti cand merg la cabinetul veterinar;
- sa nu se sperie de autoturisme, in momentul cand vor trebui sa mearga in ele.


Socializarea puiului

Socializarea puiului se refera la expunerea acestuia la mediul inconjurator, la diverse experiente care, avand loc in perioada de dezvoltare a puiului pana la maturitate, marcheaza comportamentul acestuia si, de multe ori, chiar il modifica. In functie de cat de bine este realizata socializarea, puiul va putea sau nu sa aiba o viata fireasca, normala, adaptata la viata de grup.

Prima perioada importanta de socializare este perioada de expunere la viata de cuib. Intre 4 si 8 saptamani, adica in perioada de socializare la grupa canina, puiul invata cum se comporta cainii. Invata sa primeasca mesaje si sa reactioneze la ele. Invata ce inseamna sa muste si sa fie muscat. Prin limbajul trupului, adoptand diferite pozitii, puiul reuseste sa-si gaseasca un loc in grupa, mai precis in ierarhia acesteia.
Relatiile dintre pui sunt de natura subordonat-dominanta, fara ca aceasta ierarhie sa fie permanenta. Prin intermediul mesajelor amintite, ierarhia se poate schimba.

Socializarea la grupa umana este optim sa inceapa intre varsta de 8 si 12 saptamani. Cum am mai spus, aceasta este varsta la care puiul poate fi achizitionat si separat de cuib. Odata dus in noua sa casa, puiul incepe sa treaca prin experiente noi ce il vor ajuta in adaptarea la noua familie.


Socializarea la mediu

Socializarea la mediu poate fi inceputa numai dupa imunizarea cainelui (dupa ce termina de facut vaccinurile obligatorii).
Prima iesire a cainelui este deosebit de importanta si trebuie pregatita cu atentie. Este important sa iesiti cu cainele in lesa si sa aveti la dumneavoastra o jucarie (o minge) si chiar un pic de mancare (hrana uscata sau cubulete din carne de vita fiarta). Puiul trebuie lasat sa exploreze avand insa grija ca experientele prin care trece sa fie de natura pozitiva. Pentru primele zile, plimbarile trebuie sa fie scurte, iar atentia puiului puternic motivata catre dumneavostra. Vor fi trecatori care, la vederea unui pui, vor vrea sa-l mangaie si poate chiar sa se joace cu el. Acest gen de contact este pozitiv, deoarece pregateste puiul pentru diversitatea persoanelor care vor aparea in viata lui. Nu uitati insa ca mangaierea prelungita si joaca formeaza adanci legaturi de prietenie si, uneori, chiar dependenta. Persoane straine de familie pot sa mangaie pentru scurt timp puiul, insa niciodata nu lasati pe altcineva sa se joace cu puiul mai mult decat o faceti dumneavoastra.

Folosind stimulentele amintite mai inainte, expuneti progresiv puiul la diferite situatii noi: sunete, trafic, plimbari pe sol cu diferente de nivel, scari, interior de lift, pasaje de metrou etc. Lasati imaginatia sa lucreze pentru ca, cu cat va fi mai expus, puiul va invata mai usor. Cand vorbim de invatat, ne referim evident la formarea si mentinerea reflexelor, la programul de dresaj.


O socializare corecta implica plimbarea cainelui prin zone aglomerate, ocazie cu care cainele intalneste persoane noi, investigheaza mirosuri si este expus diverselor sunete, intr-o maniera placuta.

CRISTIAN O. - instructor international de dresaj canin,
specialist in recuperarea cainilor cu
probleme de comportament


Copyright Scoala de Dresaj Canin Kris 1998

caini de vanatoare

Pensiune in Delta Dunarii

Pensiune animale